На 28 април тази година администрацията на американския президент Джо Байдън

...
На 28 април тази година администрацията на американския президент Джо Байдън
Коментари Харесай

Декларацията за бъдещето на Интернет: Между желаното и постижимото

На 28 април тази година администрацията на американския президент Джо Байдън разгласи ново световно партньорство, което дефинира правила за потребление на технологии от национални страни: Декларацията за бъдещето на Интернет. Въпреки че декларацията може да наподобява като укор за цифровия авторитаризъм на Русия и Китай, е доста по-вероятно да се преглежда като предизвестие към неуверените демокрации за това да се въздържат от интернет провинения.

Иизявлението беше подписано от 61 страни, в това число България, и има за цел да сътвори кодекс на държание за това по какъв начин демократичните страни би трябвало да употребяват световната мрежа. Декларацията е „ политически ангажимент “ за даване на позитивна визия за интернет и цифровите технологии. Това е удостоверение от страна на подписалите страни, че те се ангажират да зачитат и резервират човешките права онлайн в цифровите екосистеми и се ангажират с „ обединен световен интернет “, който предизвиква следните правила:

►Защита на човешките права и главните свободи на всички хора;

►Свободен поток на информация;

►Приобщаваща и налична съгласуваност, тъй че всички хора да могат да се възползват от цифровата икономика;

►Насърчаване на доверието в световната цифрова екосистема, в това число посредством отбрана на поверителността; и

►Защита на многостранен метод към ръководството, който поддържа работата на интернет в интерес на всички.

Същевременно, до момента в който всяка страна работи за общата цел за създаване на по-добро интернет и онлайн преживяване за всички, в този момент и в бъдеще, декларацията разрешава на страните-членки да бъдат самостоятелни при основаването на свои лични закони и политики, с цел да съблюдават горните правила.

Визията на декларацията за интернет е необятна – блян към поощряване на универсалния достъп до интернет, отбрана на човешките права, гарантиране на лоялна икономическа конкуренция, планиране на сигурна цифрова инфраструктура, поощряване на плурализма и свободата на изложение и гарантиране на метод на голям брой заинтригувани страни към ръководството на интернет. Въпреки че това е упорит обсег за другояче необвързващ документ от три страници, целите заслужават възторженостти и отразяват разнообразните ползи на подписалите го. Това е изключително видимо спрямо по-ранния план на документа, който изтече през 2021 година и беше доста по-фокусиран върху икономическите ползи на Съединени американски щати.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР